Filippinerna 30 okt – 4 dec 2018 – Andra veckan

2018-11-06 Tisdag

Kraftiga regnskurar sedan tidig morgon och förmiddag gör att vi är på rummet och uppdaterar dagbok och beställer boende i Cebu och på Bohol. Regnet avtar vid tolvtiden och 12:30 tar vi en tricyke till Badjao Seafront Restaurant för att äta lunch och skåda.

Entré till Badjao Seafront Restaurant

Här skall man kunna se stornäbbad kungsfiskare. När vi kommer in i restaurangen så är det en grupp med kinesiska skådare där med en lokal skådar guide.

En kinesisk skådargrupp ockuperade ena hörnet av restaurangen

Den storknäbbade kungsfiskare ser vi omgående. Vi beställer grillad fisk denna gång också och det smakade lika bra som i går kväll och betalar 1111 PHP totalt med vatten till dryck. Vi ser halsbandskungsfiskare och vanlig kungsfiskare också. I några träd som står i vattnet ses parkiora, kopparstrupig solfågel, brunstrupig solfågel och en svartvit drillfågel. Den lokala guiden berättar att 17:00 kan man se fläckig skogsuggla vid ingången till restaurangen. Vi hade ju tänkt åka till Cockatoo Baren och se en papegoja som kommer dit om kvällarna. Nu stannar vi kvar vid restaurangen och går en sväng runt parkeringen där vi ser en filipinsolfjäderstjärt och en sundakråka. Straxt före 17:00 börjar guiden att locka på ugglan och vi ser den snart flyga inne i mangroven. Den höll sig långt bort vi såg den aldrig sitta även om flera kineser lyckades fotografera den. Den lämnar sin plats och guiden går till en öppnare plats och lockar. Det börjar bli mörkt och svårt att fotografera och den satte sig mycket mörkt till. Såg den mera som en silhuett. 18:30 åker vi tricyke tillbaka till hotellet med samma förare som körde oss i går. Han kom tidigt och väntar på oss trots att vi inte bett om det. Betalar honom 150 PHP för skjutsen.
———————————————-

2018-11-07 Onsdag

Efter en natt med kraftiga regnskurar så klarnar det upp på morgonen. Efter frukosten promenerar vi till Cockatoo Baren för att kolla in platsen där filipinerkakaduorna brukar ta nattkvist. Det är 2 kilometer dit och det blir mycket varmt i solen.

Cockatoo beach bar låg lite avsides

Vi hittar Cockatoo Bar som ligger lite bakom och det är inte skyltat. Baren och poolen verkar vara på tillbakagång men man kan fortfarande köpa öl.

I de torra trädet tar filipinerkakaduorna nattkvist

Filipinerkakaduorna kommer om kvällen vid 17-tiden och sätter sig i ett torrt träd som står en 50 meter ut i vattnet. Nu var det hög vatten. Vi tänker ta en tricykel till Badjao Seafront Restaurant och äta lunch. Vi fick gå ut på stora vägen och till ett hotell där några tricykelförare väntar. Vi var ju framme vid restaurangen redan kvart över elva. Det är nu mycket högt vatten och inga fåglar syns till vilket var mycket förvånande då vi såg en hel massa i går. Vi tog varsin juice och beställer grillad tonfisk kvart över tolv.

Vid 13-tiden lämnar vi restaurangen och tar en tricykel till hotellet där vi vilar tills 16:30 då vi åker tillbaka till Cockatoo Baren med en tricykel. Vi köper tre öl och bänkar oss vid stranden med utsikt mot det torra trädet. Det var nu lågvatten och länge ut gick mellan- och ägretthägrar och födosöke och ett par sibirisk gråsnäppa höll till närmare strandkanten.

Klockan 17:00 satt det plötslig 22 filipinerkakaduor i trädet

En filipinerkakadua kommer in för landning

Klockan blev 17:00 och plötsligt satt det 22 filipinerkakaduor i trädet. Helt otroligt och ölen smakade extra bra. 18:00 var det mörkt och vår tricykelförare hämtar oss. Vi packar det mesta då vi åker till Sabang i morgon.

———————————–

2018-11-08 Torsdag

I dag skall vi åka till Sabang dit det är dryga 70 kilometer, med en beställd bil.
Efter frukosten checkar vi ut och jag betalar 2000 PHP till för vårt uppgraderade rum. Redan betalt 5259 PHP för det beställa rummet. Total alltså 7259 PHP (1250 SEK) för 5 nätter. Halv nio kom vår beställa bil som visade sig vara en privat bil och föraren en ung man som var bekant med vår tricyke man. Bilen var en liten röd KIA där våra resväskor precis gick in. Till vår förvåning hoppade vår tricyke man in i framsätet och åkte med. Vi kör mot Sabang och det är mycket trafik genom Puerto Princesa och det lugnar sig då vi kommer ut på landet. Vägen är krokig och går genom ett kuperat landskap. Vi hade ju sagt till vår tricyke man som ordnat med bilen att vi vill stanna vid Cockatoo Lookout och fågelskåda. När vi närmar oss platsen jag märkt ut med koordinater från Igoterra kom det som en överraskning för föraren. När vi var framme så såg det skumt ut och ingenstans att parkera efter vägen. Vi hittade en plats till slut att stanna på men vi ser bara några små seglare så vi ger snart upp och fortsätter till Sabang.
Framme vid hotell DabDab vid tolvtiden som är bokat genom booking.com. Det låg lite bakom och mycket dåligt skyltat. Fint rum i som en bungalow med luftkonditionering. När jag skall betala bilresan vill föraren plötsligt ha 3000 PHP i stället för överenskomna 2500 PHP. Förklaringen var att 2500 var för bilen och 500 för föraren. Rummet har elström bara från 18:00 tills 06:00 och luftkonditioneringen från 22:00 till 05:00. Det är mycket varmt ute. Vi går en sväng efter stranden och äter lunch på en liten restaurang, soppa och nudlar för 495 PHP. Sedan åter till rummet för vila då värmen gör en extra trött. Vi återvände till samma restaurang för att äta middag efter 18:00.
————————————–

2018-11-09 Fredag

Äter frukost vid sjutiden och promenerar sedan sedan efter stranden förbi de stora hotellen för att skåda. Den lilla vägen går genom ett mangrove område och ut över risfält. Relativt lite fåglar. Ser kohägrar, en bacchushäger, drillsnäppa, pärlhalsduvor och några fjällig munia. Det blev snart mycket varmt. Vi gick drygt 4 kilometer på 1:45 timmar. Vilar sedan en stund och skådar i hotellträdgården. Där håller olivvingad och svarthuvad bulbyl till. En palawanspindeljägare syns hastigt liksom en trädärla och en hona Palawanblomsterpickare. Vi äter lunch vid 13-tiden och beställer en båt till Underground River i morgon 06:00 och plats på minibuss till Puerto Princesa på tisdag morgon 07:30. Vi 16-tiden går vi till stranden utanför lyxhotellt och badar. Det är mycket långgrund och stora vågor rullar in. I dag gick luftkonditionering igång redan 18:00. Middag på samma restaurang igen.

————————————–

2018-11-10 Lördag

Väckning redan 05:00 därför att vi har vi bokat båten till Underground River för att skåda 06:00 och det gäller att vara där före innan turisterna kommer. 06:30 kom Hotell värdinnan med frukostbrickan till vår altan. Det är mörkt men varmt så vi tänkte äta frukosten ute. Tre katter kom och snodde runt benen och nattfjärilar runt huvudet så vi gick in. 06:00 är vi vid båt nr. 14 som kör oss till stranden intill Underground River på 20 minuter. Vi går i land och ser Palawanpåfågelfasanen omgående utanför rangerstationen där en man matar den med ris. Det här är enda stället på Palawan man kan se denna normalt mycket skygga fågel. En flock palawanmakaker håller också till här liksom en annan hönsfågel, filippinstorfotshöna, som skall vara lättsedd här. Vi går runt i området och spanar men den syns inte till. Frågar en man som tycks jobba där och han visar oss var den brukar hålla till. Men inte ser vi den. En svartkindad Flugsnappare visar plötslig upp sig. Efter en dryg timme tänkte vi ge upp då plötsligt pekar mannen vi frågat tidigare in i skogen och där gick två filippinstorfotshönor och prickade. Turisterna har börjat komma och vi hängde på för att åka en tur på floden i grottan. 1650 PHP kostar turen för två personer och som tar 45 minuter. Det var dyrt tycker vi men åker ändå. En liten smal båt paddlas fram av båtföraren som sitter längst bak och hade pannlampa. Vi fick varsin bandspelare med hörsnäcka som guideade på engelska. Efter grottturen tar vi båt nr. 14 tillbaka till Sabang dit vi kom 09:30. 1500 PHP kostar det att hyra båten. Vi går till Hotell rummet och jag skådar i hotellträdgården. Ser en Palawanbulbyl. Vid 13-tiden går vi till restaurangen Agkarawat och äter lunch. Det blev sedan vila innan vi promenerade till vår favoritrestaurang, Thalets Beach Cottages and restaurangen för middag. Vi sommar tidig efter en lång dag.

————————————-

2018-11-11 Söndag

Väckning klockan 06:00 och efter frukost 06:30 promenerar vi mot Sabang Mangrove. Man följer stranden förbi lyxhotellet. Området ligger på privat mark så det var inträde 10 PHP /person. (2 SEK). Vi ser bl. a en hackspett, fläckstrupig flamspett och en palawanshama. Man kan paddla efter floden i mangroven men vi var här tidigt så inget var öppet. En man kom och undrade om vi ville gå djungelspåret med chans att se några mangrove arter. Vi åkte en lindragen bambyflotte över floden. Det visar sig att man måste ha guide och det kostade 200 PHP /person. Vi gick på det och knallar iväg. Det var mycket varmt och helt tyst i skogen så efter en knapp kilometer vände vi tillbaka. Nu hade en del personer kommit och öppnat några stånd. Vi köpte varsin shake på guabano och mango. Promenerar sedan hemmåt och passerar vakten då han visar oss ett fågelbo som hängde ner under taket. Vi stannade och snart kom en olivryggig solfågel och kröp in i boet. Promenaden blev nästan 6 kilometer på 3,5 timmar. Det blev vila sedan och lunch på Thalets Beach Cottages and restaurangen som blivit vår favorit. Vi åt även middag här. Ordnade också transport till morgondagens skådning vid Cockatoo Lookout.

————————————-

2018-11-12 Måndag

Tidig väckning i dag också. 05:30 och frukosten står klar på vårt bord vid receptionen 06:00. Klockan 06:30 kommer tricyke föraren och hämtar oss för färd till Cockatoo Lookout dit det är 13 kilometer. Det är mulet och varmt redan på morgonen. Knappa halvtimman tog resan till samma ställe som vi stannade på vid bilresan till Sabang. Man skådar längs vägen en kilometer före och efter punkten. En flock med lyrdrongon ses och en hona fläckstrupig flamspett. Svårskådat då träden är höga och tjockt med löv. Många ljud hörs men svårt att se några fåglar. Vi går söder ut och en grå drongo sitter en kort stund högst upp i ett bananträd. Nedanför backen på ett risfält går två kohägrar. En svartnackad gylling kom plötsligt och satt en kort stund i ett högt träd. Efter knappt två timmar ger vi oss och precis när vi skall åka kom två pygmy flowerpecker nära i en låg buske. Ungefär 10:00 är vi tillbaka på hotellet. Vi vilar och vid 12:30-tiden går vi till restaurang Agkaravat och äter lunch. Mycket varmt vid hotellet då jag går en sista skådar runda i hotellträdgården. Ser en grann hane Palawanblomsterpickare. Vid 16-tiden tar vi oss till stranden och badar. Sedan sista middagen på Thalets Beach Cottages and restaurangen. Betalade boendet för 5 nätter med 8640 PHP (500 SEK) på DabDab.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s